Rolada z bezową skórką

Chrupiąca słodycz.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

• 4 jajka

• 4 łyżki mąki
pszennej tortowej

• 4 łyżki
mąki ziemniaczanej

• 5 dag
cukru

• szczypta soli

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

• 25 dag serka
mascarpone

• 150 ml
śmietany 30 proc.

• 2,5 dag
cukru pudru

• 10 dag wiśni

Beza:

• 2 białka

• łyżeczka
soku z cytryny

• 6 dag cukru
pudru

Przygotowanie:

1. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj cukier i żółtka, ubijaj. Wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, nałóż masę, tworząc cienką warstwę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 180˚C.

2. Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń.

3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem i wiśniami. Krem nałóż na biszkopt. Zwiń. Białka ubij z cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Bezę wyłóż na blachę, piecz 25 minut w 160˚C, wystudź i pokrusz. Roladę zwiń, wierzch posmaruj resztą kremu, obłóż kawałkami bezy, wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj prażonymi migdałami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje