Rolada z grzybami
Wykwintne danie na święta

Składniki
- 1 kg cielęciny bez kości, np. łopatki
- 30 dag pieczarek
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki startego sera typu cheddar
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/3 cytryny
- 2 łyżki suszonej szałwii
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia i smarowania
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby zalej przegotowaną letnią wodą. Gdy zmiękną, ugotuj, osącz, posiekaj. Mięso opłucz, osusz, rozbij, ew. rozkrój (nie przecinając do końca) tak, by po rozłożeniu powstał duży płat łatwy do zrolowania. Natrzyj szałwią, solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i zroluj. Owiń folią, włóż do lodówki. 2. Przygotuj farsz: pieczarki oczyść, drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i grzyby suszone. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Gdy farsz ostygnie, domieszaj ser, natkę i bułkę tartą. Mięso rozłóż, posmaruj farszem, zwiń.
3. 2 łyżki oleju wymieszaj z mieloną papryką. Posmaruj mięso, owiń je sznurkiem, obsmaż, włóż do brytfanki. Piecz ok. 1 godziny w 180 st. C.