Sałatka Cezar z grzankami
Pyszna i prosta w przygotowaniu

Składniki
- sałata rzymska lub lodowa – po kilka listków na porcję
- kilka kawałków upieczonego kurczaka
- 3-4 duże kromki białego chleba
- żółtko jajka
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 6-8 łyżek oliwy
- sól i pieprz
- parmezan do posypania (opcjonalnie; możesz zastąpić go innym serem)
20 min
4 osób
Sposób przygotowania
1. Sałatę umyj, porwij. Połóż na niej kawałki pieczonego kurczaka. Kromki chleba pokrój na małe kostki i podsmaż je na patelni na łyżce oliwy na złoto (możesz też podpiec je w piekarniku na lekko natłuszczonej blaszce).
2. Z żółtka, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli oraz pieprzu zrób sos: składniki umieść w słoiku, zakręć i energicznie potrząsaj. Na sałacie z kurczakiem rozłóż grzanki, posyp serem, polej sosem i podaj.