Sałatka Cezar z grzankami

Pyszna i prosta w przygotowaniu

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar123RF/PICSEL

Składniki

  • sałata rzymska lub lodowa – po kilka listków na porcję
  • kilka kawałków upieczonego kurczaka
  • 3-4 duże kromki białego chleba
  • żółtko jajka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 6-8 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • parmezan do posypania (opcjonalnie; możesz zastąpić go innym serem)
20 min
4 osób

Sposób przygotowania

1. Sałatę umyj, porwij. Połóż na niej kawałki pieczonego kurczaka. Kromki chleba pokrój na małe kostki i podsmaż je na patelni na łyżce oliwy na złoto (możesz też podpiec je w piekarniku na lekko natłuszczonej blaszce). 
2. Z żółtka, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy i odrobiny soli oraz pieprzu zrób sos: składniki umieść w słoiku, zakręć i energicznie potrząsaj. Na sałacie z kurczakiem rozłóż grzanki, posyp serem, polej sosem i podaj.

Sałatka z burakamiInteria Kulinaria
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?