Sałatka drobiowa z owocami
Idealna na letnie śniadanie.

Składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 6 plasterków bekonu
- 60 dag drobnych owoców (np. malin, czereśni, jeżyn, winogron)
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 20 dag gorgonzoli
- 1 sałata
- po 2 łyżki octu balsamicznego i musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 4 szczypty płatków chili
- mielony imbir
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Smaż je ok. 10 minut na oleju. Krótko przed końcem smażenia posmaruj miodem wymieszanym z chili i 1/2 łyżeczki imbiru. Zdejmij z patelni. Potnij w paski. Bekon pokrój na kawałeczki. Zrumień na oleju ze smażenia kurczaka. Owoce opłucz, osusz (ew. rozdrobnij). Orzechy posiekaj. Ser pokrusz. Mięso i pozostałe składniki sałatki wymieszaj. Przełóż na talerze przykryte sałatą. 2. Ocet ubij z musztardą i oliwą. Sos przypraw solą i pieprzem. Skrop nim sałatkę.