Sałatka z bobu
Bób świetnie redukuje zły cholesterol, ponadto jest warzywem bogatym w białko

Składniki
- 1 kg świeżego bobu
- 1 czerwona cykoria lub sałata radicchio
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- opcjonalnie garść jadalnych kwiatków, np.: aksamitki, bratki, mniszek, nagietek
4 osób
Sposób przygotowania
Ugotuj bób w dwóch litrach osolonej wody - od zagotowania wystarczą 3 minuty. Potem odcedź nasiona, zahartuj pod zimną wodą i obierz z łupin. Wrzuć do miski poszarpaną na małe cząstki sałatę lub liście cykorii, bób, pokrojoną w słupki marchewkę i poszatkowaną pietruszkę - całość skrop sokiem z cytryny i posyp dla ozdoby kolorowymi kwiatkami.