Sałatka z fetą i oliwkami
Lekka i pożywna.

Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cukinia
- 2 pomarańczowe papryki
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 20 dag sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę przelej na sitku przegotowaną wodą i odstaw, by ociekła. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Cukinię oczyść, umyj, pokrój w drobną kostkę. 2. Czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj papryki oraz cukinię. Warzywa smaż 2-3 minuty , mieszając (powinny pozostać chrupiące). Zdejmij je z patelni, odłóż do wystudzenia. Potem wymieszaj je z ciecierzycą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Oliwki osącz, pokrój na połówki. Dodaj do sałatki. Posyp ją pokruszonym serem oraz posiekaną natką. Lekko przemieszaj.