Sałatka z młodych ziemniaków na gorąco
Dla miłośników dań na bazie ziemniaków.

Składniki
- 1,5 kg młodych ziemniaków sałatkowych (kleistych)
- 2 łodygi selera naciowego
- 50 g wędzonego boczku w plasterkach
- sos jogurtowy
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, typu greckiego
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku, posiekanego
- łyżka soku cytrynowego
- łyżka ostrej musztardy
- łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
4 osób
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu jogurtowego. Przypraw do smaku, odstaw. 2. Łodygi selera pokrój w cienkie krążki. 3. Obierz ziemniaki, wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj (15 minut) i odcedź. 4. Rozgrzej patelnię. Plastry boczku porozrywaj na mniejsze kawałki i wrzuć na gorącą patelnię. Podsmaż je na chrupko (minutę). Odsącz na ręczniku papierowym. 5. Gorące ziemniaki przełóż na półmisek, posyp je pokrojonym selerem. Polej sosem i wymieszaj. Posyp boczkiem.