Sałatka z zielonymi szparagami i dzikim ryżem

Składniki
- 1/2 szklanki dzikiego ryżu
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 3 jajka łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy łyżeczka musztardy
- główka strzępiastej sałaty, np. fryzyjskiej garść rzeżuchy sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Zalej ryż 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przynajmniej 40 minut (ryż musi wchłonąć całą wodę). 2. Przytnij końcówki szparagów, w razie potrzeby obierz do 1/3 wysokości. Opłucz i przekrój wzdłuż na pół. Włóż szparagi do osolonego wrzątku i ugotuj na półtwardo. Odcedź i przełóż do miski z zimną wodą, następnie wyjmij i dokładnie osącz. 3. Ugotuj jajka na twardo (10 minut), następnie zahartuj w zimnej wodzie. Gdy całkiem wystygną, obierz je i drobno posiekaj. 4. Wymieszaj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny i musztardą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sałatę ułóż w misce, dodaj ryż. Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż szparagi. Posyp posiekanym jajkiem i rzeżuchą.