Schab z nadzieniem ziołowym
Idealne mięso na świąteczny stół.

Składniki
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości (ew. surowej szynki albo chudej łopatki)
- 1 mały pęczek tymianku
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 6 łyżek startego żółtego sera
- 10 dag pestek słonecznika
- 4 obrane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 4–5 łyżek oleju
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
Zioła opłucz, osusz i wraz ze słonecznikiem posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z 3 łyżkami oleju, żółtym serem, ziołami, słonecznikiem i skórką z cytryny.
Schab umyj, wytrzyj do sucha. Natnij wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca). W nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową.
Mięso obwiąż mocną nitką. Skrop sokiem cytrynowym. Posyp solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 180ºC. Podlej bulionem. Piecz godzinę. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki.
Wersja odchudzona
Pieczeń przygotuj z filetu z indyka, a w farszu żółty ser zastąp chudym twarogiem. Twaróg (ok. 15 dag) utrzyj z 2-3 łyżkami jogurtu. Dodaj zioła oraz czosnek. Do tak przygotowanego nadzienia olej nie będzie już potrzebny. Możesz także zrezygnować z pestek słonecznika.