Sekret udanego biszkoptu

Podstawą tortu zazwyczaj jest biszkopt. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki i dobrze wyrośnięty. Jak przekonuje PAP Life Agata Stankiewicz, najczęściej popełnianym błędem przy biszkopcie jest zbyt szybkie wymieszanie mąki z ubitymi jajami.

Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life Agata Stankiewicz, jedna z gospodyń programu "Dziewczyny z wypiekami" - premiera 24 kwietnia na Food Network - biszkopt jest podstawą każdego tortu. "Puszysty, mięciutki i dobrze wyrośnięty - oto, jaki powinien być" - wylicza.

Reklama

Jaki jest najczęstszy błąd popełniany przy robieniu biszkoptu? "Zbyt szybkie wymieszanie maki z ubitymi jajkami. To jest najważniejszy etap. Ważne w nim, żeby nie stracić napowietrzenia ubitych jajek. W momencie, gdy mąkę dodamy zbyt szybko i wymieszamy ją rózgą, a nie szpatułką i nie zrobimy tego bardzo delikatnie, wtedy biszkopt nam opada" - tłumaczy.

Stankiewicz przyznaje też, że wówczas mogą robić się grudki. Dlatego ważne, aby surowe ciasto wymieszać delikatnie, ale precyzyjnie. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje