Serniczek z limonką

Sernik w nowej wersji - koniecznie spróbuj!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 10 osób

Składniki

  • 15 dag kruchych ciasteczek z orzechami laskowymi albo migdałami
  • 5 dag masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 10 dag cukru
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 limonki
  • 2 op. galaretki agrestowej albo cytrynowej
  • mięta i plasterki limonki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasteczka pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Masło stop, przestudź, wymieszaj z ciasteczkami. 

2. Spód tortownicy (o śr. 18 cm) wylep przygotowaną masą. Mocno dociśnij do dna formy i wstaw do lodówki na 30 minut. 

3. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia. Limonki polej wrzącą wodą, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Serek mascarpone utrzyj z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj sok i skórkę z limonek. Odłóż trochę zimnej galaretki do dekoracji, resztę wlej do masy serowej. Wymieszaj. Na koniec domieszaj bitą śmietanę. Wy- łóż na przygotowany spód. 

4. Serniczek wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Kiedy zacznie tężeć, zrób na wierzchu kratkę z odłożonej wcześniej galaretki. Udekoruj miętą i plasterkami limonki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje