Serniczek z limonką
Sernik w nowej wersji - koniecznie spróbuj!

Składniki
- 15 dag kruchych ciasteczek z orzechami laskowymi albo migdałami
- 5 dag masła
- 4 łyżeczki żelatyny
- 10 dag cukru
- 10 dag śmietany kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 25 dag mielonego twarogu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 limonki
- 2 op. galaretki agrestowej albo cytrynowej
- mięta i plasterki limonki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ciasteczka pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Masło stop, przestudź, wymieszaj z ciasteczkami. 2. Spód tortownicy (o śr. 18 cm) wylep przygotowaną masą. Mocno dociśnij do dna formy i wstaw do lodówki na 30 minut. 3. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia. Limonki polej wrzącą wodą, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Śmietanę ubij na sztywno. Serek mascarpone utrzyj z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj sok i skórkę z limonek. Odłóż trochę zimnej galaretki do dekoracji, resztę wlej do masy serowej. Wymieszaj. Na koniec domieszaj bitą śmietanę. Wy- łóż na przygotowany spód. 4. Serniczek wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Kiedy zacznie tężeć, zrób na wierzchu kratkę z odłożonej wcześniej galaretki. Udekoruj miętą i plasterkami limonki.