Serniczki z patelni
Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Idealne na deser

Składniki
- 25 dag sera twarogowego półtłustego
- 1 duże jajko
- 10 dag malin
- 6 łyżek mąki pszennej lub ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy
- ulubione (najlepiej świeże)
- owoce, gęsty jogurt naturalny i miód do dekoracji
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Maliny umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym (by nie pogniotły się i nie puściły soku). Odłóż.
2. Ser z jajkiem utrzyj lub krótko zmiksuj. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj do sera, dobrze wymieszaj. Maliny oprósz mąką ziemniaczaną i delikatnie domieszaj do ciasta na serniczki.
3. Z ciasta uformuj, najlepiej rękami oprószonymi mąką, niewielkie, okrągłe placuszki. Rozgrzej tłuszcz na patelni , kładź po kilka placuszków. Po 2-3 minutach, gdy się już zrumienią, przełóż je na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty. Jogurt wymieszaj z odrobiną miodu. Owoce do dekoracji umyj i osusz. Placki wyłóż na ogrzany półmisek. Udekoruj jogurtem i owocami, oprósz cukrem pudrem.