Serniczki z patelni

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Idealne na deser

Składniki

  • 25 dag sera twarogowego półtłustego
  • 1 duże jajko
  • 10 dag malin
  • 6 łyżek mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia, np. olej kokosowy
  • ulubione (najlepiej świeże)
  • owoce, gęsty jogurt naturalny i miód do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Maliny umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym (by nie pogniotły się i nie puściły soku). Odłóż. 

2. Ser z jajkiem utrzyj lub krótko zmiksuj. Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj do sera, dobrze wymieszaj. Maliny oprósz mąką ziemniaczaną i delikatnie domieszaj do ciasta na serniczki. 

3. Z ciasta uformuj, najlepiej rękami oprószonymi mąką, niewielkie, okrągłe placuszki. Rozgrzej tłuszcz na patelni , kładź po kilka placuszków. Po 2-3 minutach, gdy się już zrumienią, przełóż je na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty. Jogurt wymieszaj z odrobiną miodu. Owoce do dekoracji umyj i osusz. Placki wyłóż na ogrzany półmisek. Udekoruj jogurtem i owocami, oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje