Sernik na zimno z truskawkami
Bez pieczenia!
Składniki:
- 200 g ciastek owsianych
- 100 g masła
- 600 g truskawek
- 75 g 2 łyżki cukry
- 300 g śmietany
- 400 g twarożku
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml mleka kokosowego
- Pół opakowania czerwonej galaretki (do gotowania)
- Olej do formy
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem. Dno okrągłej formy (26 cm) posmarować olejem nałożyć przygotowana masę i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 g truskawek zmiksować. 1 płat żelatyny odcisnąć i roztopić. Dodać jedną łyżeczkę zmiksowanych truskawek, a następnie resztę. Dodać łyżeczkę cukru i odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce.
Śmietanę ubić. Wymieszać ser, 75 g cukru, cukier waniliowy i mleko kokosowe. 8 płatów żelatyny odcisnąć i roztopić. 2 łyżki masy dodać do żelatyny, wymieszać i dodać do reszty masy. Delikatnie wmieszać bitą śmietanę. Ok. połowę masy nałożyć do formy. Nałożyć połowę puree truskawkowego, lekko wmieszać widelcem. Nałożyć resztę masy i pozostałe puree truskawkowe i również lekko wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki.
Odłożyć jedną dużą truskawkę, resztę truskawek pokroić w plasterki. Sernik uwolnić z formy, obłożyć pokrojonymi truskawkami.
Galaretkę przygotuj z połową wody przewidzianej w przepisie (jeśli galaretka jest na 500 ml, użyj połowy proszku i 125 ml wody), gdy wystygnie nałóż pędzelkiem na owoce i odstaw do wystygnięcia. Na środku umieść dużą truskawkę.