Sernik w cieście
Takiego sernika jeszcze nie jadłaś!

Składniki
- 4 jajka
- 1 kg twarogu
- 20 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 łyżeczka prosz. do piecz.
- 1/2 l kremówki
- 2 jabłka
- 1 op. kruchego ciasta
- orzechy
- miód
Sposób przygotowania
1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik. 2. Do sera dodaj żółtka, cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę. Partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj. 3. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej. 4. Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłka umyj, pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu.