Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

1. Drożdże, których używasz, muszą być świeże, tzn. miękkie, jasne i przyjemnie pachnące. Po przełamaniu powinny odchodzić od siebie płatkami. Gdy są twarde, popękane i suche - nie nadają się już do wypieków. 

Reklama

2. Nie masz pewności czy, drożdże są świeże? Wrzuć kawałek drożdży do szklanki z zimną wodą. Jeżeli wypłyną, to znaczy, że są dobre. A gdy utoną - nie używaj ich, nie są już świeże. 

3. By ciasto pięknie wyrosło, mleko podgrzej do temperatury ok. 25 st. Wyższa temperatura zabije drożdże i ciasto nie urośnie. 

4. Ciasto z użyciem świeżych drożdży wymaga przygotowania zaczynu. By go zrobić, rozetrzyj 5 dag drożdży z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Nim dodasz go do ciasta, musi podwoić swoją objętość. 

5. Składniki zagniataj rękoma (20 minut). Podczas takiego długiego wyrabiania ogrzewasz ciasto dłońmi i wtłaczasz w nie dużo powietrza, dzięki czemu jest ono puszyste. 

6. Po wyrobieniu, ciasto przykryj, by nie wysychało. Odstaw je w ciepłe miejsce. Gdy tylko podwoi swoją objętość, ponownie zagnieć. Ciasto, które za długo wyrasta, ma kwaśny smak. 

7. Piekarnik ustaw na 180 st. Przy wyższej temperaturze na wierzchu ciasta tworzy się twarda skorupa, która uniemożliwia wyrośnięcie. Z kolei niższa temperatura sprawia, że ciasto mocno wyrasta (nawet ucieka z formy), a po upieczeniu, szybko opada.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje