Ślimaczki kruche z makiem

Idealne na wieczór w miłym gronie

Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko
  • Dekoracja:
  • 50 dag masy makowej
  • 1/2 szklanki gruboziarnistego cukru

Sposób przygotowania



Reklama

1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukry, żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce.2. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Posmaruj go masą makową zostawiając 2 cm wolne brzegi. Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Pokrój go na plastry o grubości 1,5 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje