Ślimaczki kruche z makiem
Idealne na wieczór w miłym gronie

Składniki
- 20 dag mąki krupczatki
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- żółtko
- Dekoracja:
- 50 dag masy makowej
- 1/2 szklanki gruboziarnistego cukru
30 sztuk
Sposób przygotowania
1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj cukry, żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce.2. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm. Posmaruj go masą makową zostawiając 2 cm wolne brzegi. Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Pokrój go na plastry o grubości 1,5 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciastka. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.