Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym

Poczuj włoski klimat w swoim domu!

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 400 g makaronu np. Lubella Makaron Spaghetti nr 4
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 ml whisky
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 małe chili
  • Sól, pieprz
  • Listki bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.

2. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu np. Lubella produkowanego  z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje