Sułtańskie jabłka

Jesienny deser. Samo zdrowie!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 7–8 dag suchej kaszki kuskus
  • po 2–3 łyżki rodzynek i żurawiny
  • 2–3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 3–4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania


1. Kuskus opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze, przesyp do miseczki. Zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Orzechy włoskie oraz laskowe grubo posiekaj. Spęczniałą kaszkę przemieszaj widelcem. Domieszaj miękkie masło, bakalie oraz połowę miodu. 

2. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Ostrożnie zetnij wierzchy i usuń gniazda nasienne. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami. Polej pozostałym miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 35 minut. Od razu podawaj. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje