Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

Mąka, cukier, soda i kakao - z tych niepozornych składników można zrobić "szalone" ciasto czekoladowe. Bowiem, jak przekonują autorki książki o śniadaniach inspirowanych kuchniami świata, ten amerykański wypiek robi się zaledwie 10 minut.

"To ciasto jest jak magiczna mikstura. Kilka niepozornych składników, które osobno nie są niczym nadzwyczajnym, lecz w połączeniu z tworzą niepowtarzalny, wyrazisty smak. Zapach jeszcze ciepłej czekolady i chwila tylko dla ciebie..." - tak o szalonym cieście czekoladowym inspirowanym kuchnią amerykańską piszą autorki książki "Wszystkie poranki świata. Ponad 40 propozycji na wyśmienite śniadania", czyli Elisa Paganelli i Laura Ascari.

Reklama

Składniki potrzebne do przygotowania ekspresowego, bo robi się je w zaledwie 10 minut, ciasta to: 180 g mąki, 150 g cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki gorzkiego kakao, szczypta soli, 250 ml wody, 4 łyżki oleju słonecznikowego oraz łyżka octu.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki przez sito. Dodajemy do niej cukier i łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy i dodajemy kakao, szczyptę soli i znowu mieszamy. Teraz kolej na płynne składniki. Łączymy je przy pomocy drewnianej łyżki. Całość przelewamy do formy o średnicy 20 cm i wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu).

Po upieczeniu studzimy ciasto i dekorujemy. "Zwykły cukier puder powinien w zupełności wystarczyć do tak delikatnego ciasta, ale możesz tez serwować je z dżemem lub musem z owoców" - proponują autorki przepisu. (PAP Life)

autor: Paulina Persa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje