Szparagowa na żółtkach
Dla wielbicieli dań ze szparagów.

Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 10 dag sera pleśniowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- spora szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- mielony biały pieprz
- 1-2 łyżki oliwy, np. truflowej
- 4-5 gałązek szczypiorku i pszenne grzanki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Szparagi umyj i obierz. Odłóż 8-10 sztuk. Z reszty odetnij same główki. Wodę zagotuj, posól, wsyp cukier. Zalej odłożone szparagi, przykryj, gotuj ok. 15 minut. Szparagi wyjmij z wywaru, płyn przecedź. Włóż do niego wcześniej odcięte główki szparagów. Obgotuj na półtwardo, wyjmij, osącz i odłóż. 2. Do wywaru wrzuć nieugotowane jeszcze szparagi. Ew. dolej wody i gotuj ok. 10 minut. Szparagi zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i energicznie mieszając, połącz z zupą. Dodaj pokruszony ser, podgrzej, zmiksuj. Dopraw gałką muszkatołową, dołóż główki szparagów, przemieszaj. 3. Szparagi złóż po 2, owiń szczypiorkiem. Zupę podgrzej, rozlej do kokilek. Udekoruj szparagami ze szczypiorkiem i grzankami, skrop oliwą.