Tarta cytrynowa

Delikatna i orzeźwiająca.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●300 g mąki

●200 g mocno schłodzonego masła

●100 g cukru pudru

●żółtko

●szczypta soli

●masło + bułka tarta do formy

Krem cytrynowy:

●skórka i sok z 4-5 cytryn

●250 g śmietanki 30 proc.

●200 g cukru

●7 jajek

●2 żółtka

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem, cukrem oraz solą. Szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę do tarty lub prostokątną natłuść i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Ciastem wylep formę, nakłuj je widelcem, piecz ok. 25-30 minut na złoty kolor.

2. Krem: jajka oraz żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj sok i skórkę cytrynową, wymieszaj. Śmietankę ubij, dodaj do kremu cytrynowego, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie krótko zapiecz (aż się zetnie). Tartę możesz podać udekorowaną plasterkami cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje