Tarta cytrynowa
Delikatna i orzeźwiająca.
Składniki:
Ciasto:
●300 g mąki
●200 g mocno schłodzonego masła
●100 g cukru pudru
●żółtko
●szczypta soli
●masło + bułka tarta do formy
Krem cytrynowy:
●skórka i sok z 4-5 cytryn
●250 g śmietanki 30 proc.
●200 g cukru
●7 jajek
●2 żółtka
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem, cukrem oraz solą. Szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę do tarty lub prostokątną natłuść i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Ciastem wylep formę, nakłuj je widelcem, piecz ok. 25-30 minut na złoty kolor.
2. Krem: jajka oraz żółtka dokładnie utrzyj z cukrem, dodaj sok i skórkę cytrynową, wymieszaj. Śmietankę ubij, dodaj do kremu cytrynowego, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie krótko zapiecz (aż się zetnie). Tartę możesz podać udekorowaną plasterkami cytryny.