Tarta morelowa w koronie z rozetek
Kruche i pachnące!

Składniki
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 10 dag masła
- 1 jajko
- sól
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru
- 5 dag mielonych migdałów
- 80 dag moreli
- 15 dag konfitury morelowej
- 2 łyżki całych migdałów (bez skórki)
- 2 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- mąka do oprószenia stolnicy i formy
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz masło pokrojone na kawałeczki. Wsyp 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy i mielone migdały. Szybko zagnieć kruche ciasto. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj na cienki placek. 2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wylep przygotowanym plackiem. Ciasto mocno dociśnij do spodu i brzegu formy. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Morele umyj, wytrzyj, porozcinaj i wyjmij pestki. Konfiturę podgrzej. Owoce rozłóż na kruchym spodzie. Posmaruj konfiturą i posyp całymi migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 35 minut. 3. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywno. Pianę z białek przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij wokół brzegu ciasta spore bezowe rozetki. Tartę piecz jeszcze ok. 5 minut. Oprósz cukrem pudrem.