Tarta tatin z brzoskwiniami

Pyszny deser!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 op. (ok. 40 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, płat pozostaw ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by rozmarzł. W tym czasie brzoskwinie przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Formę do tarty (o śr. ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż brzoskwinie. Cukier puder stop na jasny karmel. 

2. Karmel wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz sokiem z cytryny. Zagotuj go, mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek (o śr. 28 cm). Przykryj nim brzoskwinie i mocno dociśnij. 

3. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C (góra i dół). Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyłóż na talerz do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje