Tarta tatin z brzoskwiniami

Pyszny deser!

Tarta z owocami
Tarta z owocami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, płat pozostaw ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by rozmarzł. W tym czasie brzoskwinie przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Formę do tarty (o śr. ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż brzoskwinie. Cukier puder stop na jasny karmel. 

2. Karmel wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz sokiem z cytryny. Zagotuj go, mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek (o śr. 28 cm). Przykryj nim brzoskwinie i mocno dociśnij. 

3. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C (góra i dół). Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu wyłóż na talerz do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami.

Zmysłowe smaki: Tarta TatinInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas