Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Chcąc wprowadzić nutę nowości do domowej kuchni nie musimy porywać się na najbardziej wykwintne receptury.

Klucz do nowego odkrycia może być bowiem bardzo prosty. Przykładowo, wiele wątpliwości budzi często prosta przekąska koktajlowa, jaką są zapiekane suszone śliwki, owinięte plastrem wędzonego boczku. Jednak delikatnie dymny aromat obu składników oraz słodycz połączona ze smakiem słonym jest prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Boczek stać się może także bazą dla tarty z orzechami w miodzie, żurawiną i serem gouda. 

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Reklama

Sposób przygotowania



Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Składniki pozostałe

  • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • 150 g sera Podlaskiego np. MSM Mońki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • rukola
  • konfitura żurawinowa

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje