Tartaletki z delikatnym żurawinowo – rabarbarowym musem

Gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego!

Składniki

  • 1 kg duże rabarbaru
  • 150 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • Świeża mięta
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym ciastem wykładamy małe foremki, które wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i przelewamy do nich mus. Całość posypujemy suszoną żurawiną i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika. Gotowe tartaeletki studzimy i ozdabiamy listkami mięty. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje