Tartaletki z owocami

Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • opakowanie budyniu
  • waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag masła
  • 5 mało dojrzałych gruszek
  • 20 dag dżemu z żurawiny

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schłodź. Gruszki pokrój. Ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego kółka.2. Foremki posmaruj masłem i wylep ciastem. Ponakłuwaj je widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Proszek budyniowy rozpuść w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier, masło i wlej budyń. Gotuj chwilę. Babeczki wyjmij z foremek. Do każdej nałóż porcję budyniu, udekoruj gruszkami i dżemem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje