Tort Esterhazy z Węgier

Słynne ciasto z czekoladą

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut

Składniki - blaty bezowe

  • 10 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 czubata szkl. zmielonych migdałów;

Składniki - masa maślana

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 25 dag masła roślinnego
  • 3 łyżki wiśniówki

Składniki - polewa

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Składniki - dodatkowo

  • wiórki czekoladowe do obsypania

Sposób przygotowania

1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż 1/6 masy bezowej, cienko rozsmaruj. Blat piecz 10 minut w 200 st. C. W ten sam sposób upiecz jeszcze 5 blatów. 

2. Masa: żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka, śmietanę i cukier zagotuj. Połącz z masą żółtkową. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją i utrzyj z masłem oraz wiśniówką. Blaty przełóż kremem, posmaruj nim też bok ciasta. Polewa: obie czekolady osobno stop. Wierzch tortu posmaruj białą czekoladą. Zanim zastygnie, zrób na niej kilka rzędów kropeczek z gorzkiej czekolady. Przeciągnij po nich wykałaczką, by powstał charakterystyczny wzorek. Bok tortu obsyp wiórkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje