Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Orzeźwiająca propozycja na ciepły, wiosenny dzień.

Składniki
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g pistacji np. prażonych w piecu Bakalland
- (50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland)
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- • Pieprz do smaku
- • Listki mięty
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącą sałatką i dodajemy listek mięty.