Udka uduszone w potrawce na ostro
Pyszne i chrupiące

Składniki
- 12 podudzi kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 chili
- 20–30 dag selera korzeniowego
- 1 czerwona
- papryka l
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
- curry oraz imbir w proszku
- kilka gałązek kolendry albo natki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, posyp solą, pierzem słodką papryką oraz curry i imbirem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i odłóż je na bok. 2. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Czerwoną paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk umyj, osusz, potnij w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek opłucz, potnij na kawałeczki. 3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż podudzia, smaż je 5 minut, aż ładnie się zrumienią. Mięso zdejmij. Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je. Oprósz curry, imbirem i słodką papryką. Krótko zasmaż. 4. Kiedy smażone przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj starte warzywa oraz czerwoną paprykę i chili. Całość podlej bulionem. Duś ok. 10 minut. Dołóż podudzia. Duś pod przykryciem przez 15 minut. 5. Pod koniec duszenia do potrawki dodaj pomidory z puszki. Całość przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz papryką, curry i imbirem. Danie udekoruj kolendrą.