Ulubione dania papieża Benedykta XVI
Kiedy papież Jan Paweł II wspomniał o kremówkach, ludzie oszaleli na punkcie ciastek, które od tamtej pory najczęściej są sprzedawane jako "wadowickie". A jakie są preferencje kulinarne Benedykta XVI?
Rąbka tajemnicy uchylił watykanista dziennika "Il Giornale" Andrea Tornielli. Według niego papież lubi spaghetti w sosie curry, makaron z szynką, makaron z cukinią i łososiem oraz szafranowe risotto po mediolańsku.
Makaron z cukinią i łososiem
Składniki na 4 porcje:
- 300 g filetu z łososia
- 1 cukinię
- 1 szalotkę
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 g śmietany kremówki
- 300 g makaronu wstążki
- sól, biały pieprz
- sok i skórka z 1 cytryny
- pół pęczka melisy
Przygotowanie:
Filet pokroić w cienkie plastry. Cukinię pociąć wzdłuż (np. za pomocą hebelka do sera) w cienkie plastry. Szalotki obrać pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu. Oprószyć mąką, przesmażyć. Stopniowo wlewać bulion i śmietanę. Gotować 5 minut. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8 minut. 2 minuty przed końcem gotowania do makaronu dodać cukinię. Łososia dodać do sosu, gotować 2 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Połowę listków melisy drobno posiekać i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy
Spaghetti w sosie curry
Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 2 marchewki
- 1 mały ziemniak
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 filiżanka mleka
- 2 łyżeczki maki
- 2-3 łyżeczki curry1/4 łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kminu
- ¼ łyżeczki pieprzy cayenne
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Warzywa i grzyby pokroić w kostkę. Ziemniaka ugotować w małej ilości wody. Cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek przesmażyć na zloty kolor. Dolać ¼ szklanki wody spod ziemniaków. Dodać marchewki i gotować od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kroplą oliwy. Gdy marchewki będą miękkie, wyjąć je. Mąkę zmieszać z mlekiem i wlać do warzyw. Dodać odcedzone ziemniaki. Dodać przyprawy. Gotować 1-2 minuty na średnim ogniu, a następnie skręcić ogień i gotować, aż makaron będzie gotowy. Makaron podawać z sosem.
Makaron z szynką
Składniki:
- 8 łyżeczek oliwy
- 4 szalotki grubo posiekane
- 4 plastry wędzonej szynki pokrojone w paski
- 2 puszki pomidorów
- 200 ml białego wina
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- sól
- pieprz z młynka
- 400 g makaronu
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać, szalotki i szynkę lekko podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać pomidory, białe wino, zioła i przyprawy. Sos zagotować i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. W ogrzanej wcześniej misce zmieszać sos z makaronem. Podawać z tartym parmezanem.
Szafranowe risotto po mediolańsku
Składniki:
- 2 cebule
- 80 g szpiku wołowego
- 75 g masła
- 400 g okrągłego ryżu (Avorio)
- 200 ml czerwonego wina
- 1,25 l bulionu
- 2 opakowania szafranu
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Szpik pokroić i podgrzać w rondelku razem z tłuszczem. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie wsypać ryż i lekko przesmażyć. Mieszając, wlać wino i pozwolić mu całkowicie odparować. Wlać bulion, dodać szafran. Wszystko gotować na słabym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać tarty ser, doprawić solą i pieprzem.
Przepis na ulubiony deser Benedykta XVI zdradza Eva Celada w książce "Sekrety kuchni Watykanu":
Krem ananasowy (ulubiony krem Benedykta XVI)
Składniki na 4 porcje:
2 grube plastry ananasa z puszki,
4 cienkie plastry świeżego ananasa,
500 ml soku ananasowego,
100 ml rumu,
6 jaj,
150 g cukru pudru,
30 g brązowego cukru,
łyżka mąki
Przygotowanie:
Plastry ananasa z puszki kroimy w kostkę. Sok ananasowy wlewamy do garnka, wsypujemy cukier puder, dodajemy kostki ananasa i mieszając, podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do minimum i odparowujemy przynajmniej 15 min. Gdy masa zgęstnieje, gasimy ogień i masę wstawiamy do wystygnięcia.
Do formy na krem wsypujemy brązowy cukier, mieszamy go z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu, by uzyskać karmel. W innym naczyniu, umieszczonym w garnku z gorącą wodą, ubijamy całe jaja, dodajemy rum oraz ostudzony syrop z ananasa wymieszany z mąką. Starannie mieszamy, by zapobiec powstaniu grudek. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Pieczemy 40 minut. Na talerzach kładziemy cienkie plastry świeżego ananasa, na nich ostudzony krem ananasowy. Podajemy na zimno.