Ulubione dania papieża Benedykta XVI

Kiedy papież Jan Paweł II wspomniał o kremówkach, ludzie oszaleli na punkcie ciastek, które od tamtej pory najczęściej są sprzedawane jako "wadowickie". A jakie są preferencje kulinarne Benedykta XVI?

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Rąbka tajemnicy uchylił watykanista dziennika "Il Giornale" Andrea Tornielli. Według niego papież lubi spaghetti w sosie curry, makaron z szynką, makaron z cukinią i łososiem oraz  szafranowe risotto po mediolańsku.

Makaron z cukinią i łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 cukinię
  • 1 szalotkę
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 300 g makaronu wstążki
  • sól, biały pieprz
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • pół pęczka melisy
    Przygotowanie:

Filet pokroić w cienkie plastry. Cukinię pociąć wzdłuż  (np. za pomocą hebelka do sera) w cienkie plastry. Szalotki obrać pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu. Oprószyć mąką, przesmażyć. Stopniowo wlewać bulion i śmietanę. Gotować 5 minut. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8 minut. 2 minuty przed końcem gotowania do makaronu dodać cukinię. Łososia dodać do sosu, gotować 2 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Połowę listków melisy drobno posiekać i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy

Spaghetti w sosie curry

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mały ziemniak
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filiżanka mleka
  • 2 łyżeczki maki
  • 2-3 łyżeczki curry1/4 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kminu
  • ¼ łyżeczki pieprzy cayenne
  • makaron spaghetti
    Przygotowanie:

Warzywa i grzyby pokroić w kostkę. Ziemniaka  ugotować w małej ilości wody. Cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek przesmażyć na zloty kolor. Dolać ¼ szklanki wody spod ziemniaków. Dodać marchewki i gotować od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kroplą oliwy. Gdy marchewki będą miękkie, wyjąć je. Mąkę zmieszać z mlekiem i wlać do warzyw. Dodać odcedzone ziemniaki. Dodać przyprawy. Gotować 1-2 minuty na średnim ogniu, a następnie skręcić ogień i gotować, aż makaron będzie gotowy. Makaron podawać z sosem.

Makaron z szynką

Składniki:

  • 8 łyżeczek oliwy
  • 4 szalotki grubo posiekane
  • 4 plastry wędzonej szynki pokrojone w paski
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 400 g makaronu
  • tarty parmezan
    Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać, szalotki i szynkę lekko podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać pomidory, białe wino, zioła i przyprawy. Sos zagotować i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. W ogrzanej wcześniej misce zmieszać sos z makaronem. Podawać z tartym parmezanem.

Szafranowe risotto po mediolańsku

Składniki:

  • 2 cebule
  • 80 g szpiku wołowego
  • 75 g masła
  • 400 g okrągłego ryżu (Avorio)
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1,25 l bulionu
  • 2 opakowania szafranu
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz 
    Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Szpik pokroić i podgrzać w rondelku razem z tłuszczem. Dodać cebulę, zeszklić, a następnie wsypać ryż i lekko przesmażyć. Mieszając, wlać wino i pozwolić mu całkowicie odparować. Wlać bulion, dodać szafran. Wszystko gotować na słabym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać tarty ser, doprawić solą i pieprzem.

Przepis na ulubiony deser Benedykta XVI zdradza Eva Celada w książce  "Sekrety kuchni Watykanu":

Krem ananasowy (ulubiony krem Benedykta XVI)

Składniki na 4 porcje:
2 grube plastry ananasa z puszki,
4 cienkie plastry świeżego ananasa,
500 ml soku ananasowego,
100 ml rumu,
6 jaj,
150 g cukru pudru,
30 g brązowego cukru,
 łyżka mąki

Przygotowanie:

Plastry ananasa z puszki kroimy w kostkę. Sok ananasowy wlewamy do garnka, wsypujemy cukier puder, dodajemy kostki ananasa i mieszając, podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do minimum i odparowujemy przynajmniej 15 min. Gdy masa zgęstnieje, gasimy ogień i masę wstawiamy do wystygnięcia.

Do formy na krem wsypujemy brązowy cukier, mieszamy go z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu, by uzyskać karmel. W innym naczyniu, umieszczonym w garnku z gorącą wodą, ubijamy całe jaja, dodajemy rum oraz ostudzony syrop z ananasa wymieszany z mąką. Starannie mieszamy, by zapobiec powstaniu grudek. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Pieczemy 40 minut. Na talerzach kładziemy cienkie plastry świeżego ananasa, na nich ostudzony krem ananasowy. Podajemy na zimno.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas