Walentynkowe menu
Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

Przystawka:
Trzy rodzaje bruschetty: z pomidorami al'arrabiata, kremem z awokado i kremem z pstrąga
Składniki na 2 porcje:
- 6 kromek bagietki, - zielona cebulka, - papryczka chili, - pomidor, - dwie łodyżki bazylii, - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - sól, pieprz, - 75 g filetu z wędzonego pstrąga, - 2 łyżeczki chrzanu, - 2 łyżeczki śmietany, - pół ząbka czosnku, - pół awokado, - 1-2 łyżeczki soku z cytryny, - łyżka jogurtu, - cukier, - łyżeczka kawioru, - mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Kromeczki opiec z obu stron na teflonowej patelni. Na pomidory al'arrabiata: zieloną cebulkę pokroić, chili wypestkować i pokroić w krążki. Pomidory pokroić w ćwiartki wypestkować, miąższ pokroić w kosteczkę. Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki. Składniki umieścić w miseczce, dodać łyżeczkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na krem z pstrąga: dwa kawałki fileta odkroić do dekoracji. Resztę rozgnieść, zmieszać z chrzanem, śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem.
Na krem awokado: posiekać czosnek, z awokado zdjąć skórkę i wyjąć pestkę. Z miąższu odciąć plaster o grubości 4-5 mm i wyciąć z niego małe serca. Skropić sokiem z cytryny. Pozostały miąższ awokado, czosnek, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oliwy zmiksować na puree. Dodać jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane dodatki nakładać na kromeczki. Kromki z kremem z pstrąga dekorować, kawałkami ryby i odrobiną kawioru, te z kremem awokado - serduszkami i listkami mięty. Podawać na 2 talerzykach. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal Podróże do krain rozkoszy
Składniki
Propozycje dań głównych:
Roladki cielęce nadziewane suszonymi pomidorami i kozim serem oraz ziemniaczany gratin z parmezanem
Składniki na 2 porcje:
- 600 g mączystych ziemniaków, - mały ząbek czosnku, - jajko, - 150 ml mleka, - sól, pieprz, - tarta gałka muszkatołowa, - 30 g parmezanu, - 2 połówki suszonych pomidorów z oliwy, - 2-3 łyżki koziego twarożku, - 2 filety cielęce, - 300 g mrożonej fasolki, - cebula, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 4 gałązki majeranku, - 125 ml bulionu, - 75 g śmietany, - łyżka masła, - cukier, - tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ząbek czosnku przeciąć. Foremkę natrzeć tłuszczem, umieścić w niej czosnek i ułożyć plasterki ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie. Jajko zmieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać na ziemniaki. Posypać startym parmezanem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40-50 minut. Pomidory osączyć, pokroić na małe kawałki, zmieszać z kozim serem. Kotlety cielęce rozciąć i nieco rozbić, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz i zawijać roladki i spinać wykałaczką. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 7 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć 2-3 minuty na łyżce oleju. Cebulę zdjąć i do pozostałego tłuszczu dolać jeszcze łyżeczkę oleju. Ponownie rozgrzać i obsmażać roladki przez ok 5 minut. Roladki zdjąć, a do pozostałego na patelni tłuszczu wlać bulion i śmietanę. Włożyć roladki i dwie gałązki majeranku, trzymać przez ok. 5 minut na małym ogniu, obracając mięso. Obgotowaną fasolkę przesmażyć na maśle, dodać zrumienioną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majeranek wyjąć z sosu. Sos doprawić solą i pieprzem. Gratin wyjąc z piekarnika, można wyciąć z niego krążki lub pokroić na trójkąty. Roladki, gratin, fasolę i sos nakładać na talerze. Dekorować majerankiem. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 3310 kJ/791 kcal
Składniki
Nadziewane filety z kurczaka z różyczkami brokułów i gratinem w kształcie serca
Składniki na 2 porcje:
- 500 g ziemniaków, - 100 g śmietany, - 150 ml bulionu warzywnego, - sól, pieprz, - 30 g tartego parmezanu, - 400 g brokułów, - 4 łodyżki zielonej pietruszki, - 150 g twarożku z ziołami, - 3 łyżki bułki tartej, - jajko, - 2 filety z kurczaka, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - łyżka orzeszków piniowych, - papryczka chili, - 50 ml wytrawnego wina białego, - chili do dekoracji, - tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Plastry przyprawić i ułożyć w natłuszczonej foremce tak, aby nachodziły jeden na drugi i zalać śmietaną zmieszaną z 100 ml bulionu, posypać parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40-45 minut. Wymieszać twarożek, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Filety naciąć tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem, spiąć wykałaczkami. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i obsmażać mięso z obu stron po 4 minuty. Przełożyć do formy aluminiowej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 15 minut. Różyczki brokuła obsmażać razem z orzeszkami piniowymi na łyżce oliwy przez ok. 5 minut, dodać pokrojone w krążki chili, wlać 50 ml bulionu i dusić dalsze 5 minut. Mięso wyjąć z formy i trzymać w cieple. Do formy wlać wino, zamieszać, zlać sos. Z gratinu wycinać serca, mięso kroić w plastry. Nakładać na talerze wraz z brokułami i dekorować chili. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3820 kJ/912 kcal
Składniki
Filet z łososia w ziołowej skorupce i makaron serduszka
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia, - sól, pieprz, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - kromka pieczywa tostowego, - 45 g masła, - 30 g rukoli, - szczypiorek, - 2 pomidory, - 120 g makaronu serduszka, - 2 łyżeczki mąki, - 100 ml wytrawnego wina musującego, - 100 ml bulionu rybnego, - pół główki sałaty, - 50 g endywii, - 1 szalotka, - 1 ząbek czosnku, - 3 łyżki octu balsamicznego (białego), - łyżeczka ziarnistej musztardy, - cukier, - kawałki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Filety natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na łyżce oliwy po 2 minuty z każdej strony. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z pieczywa tostowego odciąć skórkę, resztę zmielić. Dodać 15 g masła w płatkach. Rukolę i szczypiorek posiekać i wyrobić z masłem i tostem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Pomidora pokroić na 4 plastry. Filety ułożyć na blasze, na każdym położyć dwa plastry pomidora. Masę z tosta i masła podzielić, zrolować na długość fileta, rozpłaszczyć i ułożyć na pomidorze, lekko docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok. 15 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z 30 g masła i mąki zrobić zasmażkę. Ciągle mieszając wlać połowę wina, bulion i mleko. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 2 minuty. Miąższ z drugiego pomidora pokroić w kostkę. Zmieszać ocet i musztardę, dodać 2 łyżki oliwy, sól i pieprz oraz pokrojone w drobniutką kostkę: szalotkę i czosnek. Liście salaty i endywii zmieszać z pokrojonym pomidorem, polać sosem winegret. Przygotowany wcześniej sos ponownie podgrzać, dodać 50 ml wina i przetrzeć przez sito. Całość dekorować listkami rukoli i kawałkami cytryny. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 3690 kJ/881 kcal
Składniki
Propozycje deserów:
Czekoladowe fondue
Składniki na 2 porcje:
- 75 g gorzkiej czekolady, - 75 g śmietany, - ćwiartka ananasa, - 4 serduszka żelki, - łyżka orzechów laskowych w karmelu (pokruszonych), - łyżka różowego cukru dekoracyjnego, - łyżka posiekanych pistacji, - 4 ciasteczka Cantuccini
Przygotowanie:
Czekoladę grubo pokroić. Śmietanę rozgrzać w małym rondelku, dodawać czekoladę cały czas mieszając. Przełożyć do naczynia do fondue i utrzymywać w cieple. Ananasa obrać, pokroić w plastry i wycinać z nich serduszka. Serduszka, ciastka i żelki podawać na talerzykach, pistacje, orzechy laskowe i cukier dekoracyjny w miseczkach. Serduszka zanurzać w czekoladzie, a następnie w orzechach lub cukrze. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal
Składniki
Strudel winogronowy z sosem czekoladowo-waniliowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 blaty ciasta francuskiego, - 3 łyżki chudego twarożku, - żółtko, - łyżeczka bułki tartej, - 2 łyżeczki mielonych migdałów, - 2 łyżki cukru, - skórka starta z jednej cytryny, - po 50 g białych i różowych winogron, - 50 g masła, - sos waniliowy w proszku (lub 1/2 opakowania budyniu waniliowego i ew. łyżka cukru waniliowego), - 125 ml chudego mleka, - łyżeczka kakao, - cukier puder, truskawki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Twarożek wyrobić z żółtkiem, bułką tartą, migdałami, cukrem i skórką z cytryny. Winogrona umyć i poprzekrawać. Masło roztopić. Ciasto ułożyć na posypanej mąką powierzchni. Posmarować masłem i złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Do środka nałożyć twarożek i winogrona, założyć brzegi wzdłuż dłuższych i krótszych krawędzi (po ok. 1 cm) i zrolować. Posmarować masłem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 15 minut. Na sos: sos w proszku wymieszać z łyżeczką cukru i wrobić na gładko z 2 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony sos. Gotować ciągle mieszając. Połowę sosu odłożyć, a do reszty dodać kakao. Wymieszać, zagotować. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ciasto wyjąć z piekarnika poprzekrawać, posypać cukrem pudrem, ułożyć na talerzykach. Dekorować sosem waniliowym. Dodać krople sosu czekoladowego i przeciągnąć przez środek nożem lub wykałaczką tak, aby powstały serduszka. Dekorować truskawkami i miętą. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal
Składniki
Walentynkowy sernik z wiśniami
Składniki:
- 275 g masła, - 225 g cukru, - 225 g mąki, - 6 jajek, - słoik wiśni, - szczypta soli, - laska wanilii, - 1,5 kg twarogu na sernik, - 4 łyżki grysiku, - cukier puder, - tłuszcz do formy, - mąka do podsypywania
Przygotowanie:
150 g masła pokrojonego na kawałki, 75 g cukru, mąkę i jajko wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Natłuścić okrągłą formę (26 cm). Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką powierzchni na krążek o średnicy 34 cm. Wyłożyć nim formę, ciasto docisnąć do boków formy, nakłuć kilka razy widelcem, odstawić w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć. 125 g masła, 150 g cukru i sól wyrobić robotem kuchennym na kremową masę. 5 jaj rozdzielić. Pojedynczo dodawać żółtka. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ końcem noża. Do masy dodać ser, miąższ wanilii i grysik. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta. Na końcu dodać wiśnie. Masę przełożyć do formy wyrównać, tak aby wiśnie nie były widoczne na powierzchni. Piec w 150 st. C przez 50-60 minut. Zostawić na 15 minut w otwartym piekarniku. Nożem oddzielić brzeg ciasta od formy i zostawić do ostygnięcia, a następnie uwolnić z formy. Dekorować cukrem pudrem (przy pomocy szablonu można zrobić serca na środku ciasta). Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal
Składniki
Walentynkowe ciasto z serduszkiem
Składniki:
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego, - 275 g cukru, - 625 g masła, - puszka moreli (425 ml), - szczypta soli, - opakowanie cukru waniliowego, - 6 jajek, - 500 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 4 łyżki likieru morelowego, - cukrowe serduszka do dekoracji, - tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Na krem: budyń, 125 g cukru i 100 ml mleka dobrze rozmieszać. 650 ml mleka zagotować, zdjąć z ognia, wmieszać rozrobiony budyń, a następnie, ciągle mieszając, ponownie gotować przez minutę. Budyń przełożyć do miski, dokładnie przykryć folią i odstawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Morele osączyć i pokroić w kostkę. 250 g masła, sól, 150 g cukru i cukier waniliowy ubić przy pomocy robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać likier i pokrojone morele. Ciasto umieścić w natłuszczonej formie i piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. 375 g miękkiego masła ubijać za pomocą robota kuchennego przez ok. 15 minut, po łyżeczce dodawać budyń. 2/3 kremu rozsmarować na cieście. Ciasto pokroić na ok. 24 kawałki. Pozostały krem nałożyć do szprycy i wyciskać serduszka na każdym kawałku. Dekorować cukrowymi serduszkami. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal