Walentynkowe menu

Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

Przystawka:

Trzy rodzaje bruschetty: z pomidorami al'arrabiata, kremem z awokado i kremem z pstrąga

Składniki na 2 porcje:

- 6 kromek bagietki,
- zielona cebulka,
- papryczka chili,
- pomidor,
- dwie łodyżki bazylii,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 75 g filetu z wędzonego pstrąga,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 2 łyżeczki śmietany,
- pół ząbka czosnku,
- pół awokado,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżka jogurtu,
- cukier,
- łyżeczka kawioru,
- mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Kromeczki opiec z obu stron na teflonowej patelni.
Na pomidory al'arrabiata: zieloną cebulkę pokroić, chili wypestkować i pokroić w krążki. Pomidory pokroić w ćwiartki wypestkować, miąższ pokroić w kosteczkę. Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki. Składniki umieścić w miseczce, dodać łyżeczkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na krem z pstrąga: dwa kawałki fileta odkroić do dekoracji. Resztę rozgnieść, zmieszać z chrzanem, śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem.
Na krem awokado: posiekać czosnek, z awokado zdjąć skórkę i wyjąć pestkę. Z miąższu odciąć plaster o grubości 4-5 mm i wyciąć z niego małe serca. Skropić sokiem z cytryny.
Pozostały miąższ awokado, czosnek, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oliwy zmiksować na puree. Dodać jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowane dodatki nakładać na kromeczki. Kromki z kremem z pstrąga dekorować, kawałkami ryby i odrobiną kawioru, te z kremem awokado - serduszkami i listkami mięty. Podawać na 2 talerzykach.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal Podróże do krain rozkoszy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje