Warkocz gruszkowy

Znakomite połączenie mięciutkiego ciasta i chrupiących orzechów. Świetny także z polewą czekoladową.

Czas przyrządzenia: 95 minut
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 125 ml mleka, 25 dag mąki pszennej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 dag drożdży
  • 18 dag płynnego miodu
  • 2 gruszki
  • 100 ml białego wina deserowego
  • 50 ml nalewki gruszkowej
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 5 dag całych migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2-3 łyżki marmolady morelowej

Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzej. Mąkę wsyp razem skórką cytrynową do miski. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wkrusz drożdże. Wlej 5 dag miodu oraz ciepłe mleko. Zaczyn wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów dołeczka. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

2. W tym czasie gruszki obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przełóż je do garnka. Zalej winem i nalewką, gotuj 5 minut. Osącz. Kiedy zaczyn ładnie wyrośnie, zagnieć go z resztą mąki. Ciasto odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Odłóż po łyżce całych migdałów oraz orzechów do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałki, zrumień na suchej patelni. Dodaj do nich masło, pozostały miód, cynamon oraz śmietanę. Masę smaż, mieszając, przez 5 minut. Dosyp mielone migdały. Dołóż gruszki i dobrze wymieszaj nadzienie.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placek 25 na 30 cm. Rozsmaruj na nim nadzienie. Ciasno zwiń. Rulon przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Potem spleć obie połówki ciasta. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut. Ciepłe ciasto posmaruj marmoladą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje