Warkocz gruszkowy

Znakomite połączenie mięciutkiego ciasta i chrupiących orzechów. Świetny także z polewą czekoladową.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzej. Mąkę wsyp razem skórką cytrynową do miski. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wkrusz drożdże. Wlej 5 dag miodu oraz ciepłe mleko. Zaczyn wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów dołeczka. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

2. W tym czasie gruszki obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przełóż je do garnka. Zalej winem i nalewką, gotuj 5 minut. Osącz. Kiedy zaczyn ładnie wyrośnie, zagnieć go z resztą mąki. Ciasto odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Odłóż po łyżce całych migdałów oraz orzechów do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałki, zrumień na suchej patelni. Dodaj do nich masło, pozostały miód, cynamon oraz śmietanę. Masę smaż, mieszając, przez 5 minut. Dosyp mielone migdały. Dołóż gruszki i dobrze wymieszaj nadzienie.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placek 25 na 30 cm. Rozsmaruj na nim nadzienie. Ciasno zwiń. Rulon przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Potem spleć obie połówki ciasta. Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut. Ciepłe ciasto posmaruj marmoladą.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas