Warstwowa sałatka

Ulubiona sałatka wielu Polaków. W sam raz na wyjątkowe okazje

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • natka
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • po 25 dag pomidorków, pieczarek i szynki
  • 35 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 papryka
  • po 1/2 puszki groszku i kukurydzy
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj drobno. Pokrój w plasterki osączone z zalewy czarne oliwki (bez pestek). Pomidorki opłucz i osusz, podziel na ćwiartki. 

Reklama

2. Obrane pieczarki pokrój w plasterki. Szynkę drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Pokrój na kawałki oczyszczoną paprykę. Groszek oraz kukurydzę osącz z zalewy. 

3. W szklanym naczyniu układaj warstwami kapustę, oliwki, pomidory, pieczarki, groszek, jajka, ser, szynkę, kawałki papryki i kukurydzę. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Ozdób majonezem oraz siekaną natką. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje