Warstwowa sałatka
Ulubiona sałatka wielu Polaków. W sam raz na wyjątkowe okazje

Składniki
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- natka
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- po 25 dag pomidorków, pieczarek i szynki
- 35 dag żółtego sera
- 4 jajka
- 1 papryka
- po 1/2 puszki groszku i kukurydzy
- majonez
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Kapustę pekińską oczyść, poszatkuj drobno. Pokrój w plasterki osączone z zalewy czarne oliwki (bez pestek). Pomidorki opłucz i osusz, podziel na ćwiartki.
2. Obrane pieczarki pokrój w plasterki. Szynkę drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Pokrój na kawałki oczyszczoną paprykę. Groszek oraz kukurydzę osącz z zalewy.
3. W szklanym naczyniu układaj warstwami kapustę, oliwki, pomidory, pieczarki, groszek, jajka, ser, szynkę, kawałki papryki i kukurydzę. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Ozdób majonezem oraz siekaną natką.