Winne brownie - ciasto, które podbija internet

Gorąca czekolada i wino - to napoje, które jesienią i zimą rozgrzeją. Na Instagramie coraz popularniejszym trendem jest połączenie obu tych trunków i kompozycja winnej, gorącej czekolady. Miłośnicy kulinariów idą jednak o krok dalej i proponują winne brownie.

Przepis na winne brownie pochodzi z bloga Amandy Powel, "A Cookie Named Desire". Jak przyznaje sama autorka pomysł na winne brownie, na punkcie którego internauci oszaleli, to wynik kulinarnego eksperymentu.

Reklama

"W ramach eksperymentowania ze smakiem postanowiłam namoczyć żurawinę w winie, co tworzy niezwykłą kompozycję smakową, każdy kęs ciasta to eksplozja smaków. To idealne brownie, które każdy musi spróbować" - wyjaśnia Amanda Powel.
Sekretem jest dodatek żurawiny moczonej przez 30 minut w czerwonym winie. Tak przygotowaną żurawinę dodajemy do bazowego przepisu. Do przygotowania winnego brownie potrzebujemy: 

Składniki

  • trzy czwarte szklanki czerwonego wina
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • szklankę mąki
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół szklanki masła
  • 170 gram posiekanej czekolady
  • trzy duże jajka
  • półtorej filiżanki cukru
  • jedną trzecią filiżanki kakao
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania


W jednej misce mieszamy mąkę i sól morską. W innym naczyniu, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po rozpuszczeniu i połączeniu się ze sobą składników zdejmujemy naczynie i do czekoladowej masy wbijamy jajka, następnie dodajemy cukier i kakao, a na końcu mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy namoczoną w winie żurawinę i orzechy. Ciasto pieczemy ok 55 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje