Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem
Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.

Składniki
- 4 bułki pełnoziarniste
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego
- 8 plasterków pomidora
- kilka listków sałaty
- 4 plasterki bekonu
- 4 łyżki majonezu
- fioletowa cebula
Sposób przygotowania
1. Przekrój bułki na pół, ale nie do końca. Środek bułki posmaruj oliwą i podgrzej na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. 2. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu, ułóż listki sałaty, pomidor i krążki fioletowej cebuli. 3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na rumiano plasterki bekonu. 4. Dolej więcej oleju i gdy się mocno rozgrzeje, wbijaj kolejno po jajku. Smaż wolno, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przekładaj jajka na bułkę, posyp solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.