Wiśniowa stracciatella

Rozpływa się w ustach!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 dag herbatników maślanych
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 mały słoik kremu orzechowo-czekoladowego typu nutella
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50 dag wiśni
  • 10 dag startej gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 50 dag mielonego twarogu

Sposób przygotowania

1. Masło stop, przestudź. Herbatniki drobno pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. ok. 26 cm) równomiernie wylep przygotowaną masą. Dociśnij  ją palcami do dna formy. Wstaw do lodówki. 

Reklama

2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z serkiem mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Najpierw ostrożnie połącz ją z masą serową. Potem delikatnie domieszaj bitą śmietanę. 

3. Do tężejącej masy dodaj wiśnie oraz startą czekoladę. Wyłóż na spód z herbatników. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na  4 godziny. Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej. Rozsmaruj  grubą warstwą na wierzchu ciasta. Wstaw na godzinę do lodówki. Udekoruj, np wiśniami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje