Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

Świetnie wpisują się w nasze upodobania kulinarne i dają wiele możliwości. Wypróbuj nowe przepisy naszej ekspertki na risotta i pasty!

Nadziewane muszle makaronowe

Składniki: 20 muszli makaronowych (conchiglioni), 500 g mielonego mięsa wołowego, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz tymianek, oregano, oliwa z oliwek, 1 kulka mozzarelli (120 g).

Reklama

Sposób przygotowania: Passatę pomidorową podgrzej i dopraw do smaku. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekane czosnek i cebulę, a po chwili mielone mięso. Smaż 10 minut, następnie dodaj połowę passaty i gotuj kolejne 10.

Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 5 minut). Podgotowany makaron faszeruj sosem mięsnym. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pozostały sos pomidorowy, układaj na nim muszle, na wierzchu każdej połóż kawałek mozzarelli. Całość skrop odrobiną oliwy i zapiekaj około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • ok. 60 minut
  • dla 4 osób
  • cena porcji ok . 9,50 zł


Risotto z krewetkami i szafranem

Składniki: 250 g krewetek, 200 g ryżu arborio, około 600 ml bulionu warzywnego, 1 mała cebula, 50 ml białego wina, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki szafranu (kilka krótkich nitek), 30 g masła, 50 g tartego sera grana padano, 2 ząbki czosnku, 1 natka pietruszki.

Sposób przygotowania: Posiekany czosnek przysmaż na oliwie. Dodaj obrane krewetki i smaż 2 minuty. Bulion podgrzej, odlej 1/2 szklanki i rozpuść w niej szafran. Dodaj do reszty płynu, zagotuj. Posiekaną cebulę przysmaż na odrobinie oliwy.

Dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj, aż odparuje - wtedy dodaj pierwszą chochlę bulionu, a gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj. Po ok. 15-17 minutach dodaj krewetki, a po 2 kolejnych zdejmij risotto z ognia. Wymieszaj z masłem. Podaj z serem i pietruszką.

  • ok . 40 minut
  • dla 4 osób
  • cena porcji ok. 8,5 zł


Spaghetti z pietruszkowym pesto

Składniki: 1 duża natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki tartego parmezanu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 70-100 ml oliwy z oliwek, 300 g makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania: Pestki słonecznika zgrilluj na patelni - dzięki temu będą bardziej chrupkie. Następnie umieść je w wysokim naczyniu razem z posiekaną pietruszką, ząbkiem czosnku, parmezanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą.

Użyj blendera, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu pesto. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj go z sosem pesto i przełóż na talerze.

  • ok. 15 minut
  • dla 2 osób
  • cena porcji ok. 8 zł
Dowiedz się więcej na temat: makaron | risotto | spaghetti

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje