Wołowina Wellington

Pyszne mięso wołowe w cieście

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 50 dag prawdziwków, np. mrożonych
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki musztardy dijon
  • 15 dag szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej
  • 1 żółtko
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku lub 2-3 łyżeczki suszonego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Polędwicę oczyść, umyj,osusz. Obficie oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wetrzyj w mięso, obsmaż je z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia, od razu posmaruj musztardą. 

2. Grzyby rozdrobnij, wrzuć na suchą patelnię. Duś, aż odparuje sos. Dołóż masło i listki tymianku. Na folii spożywczej rozłóż plastry szynki tak, by można było owinąć nią mięso.

3. Na szynce rozsmaruj przestudzone grzyby. Połóż na nich mięso i ciasno zwiń. Chłodź przez 20 minut. Zdejmij ostrożnie folię, ułóż mięso na płacie ciasta. Zlep dokładnie brzegi. Owiń folią. 

4. Chłodź 30 minut. Wierzch ponakłuwaj widelcem, ew. przylep wycięte z ciasta ozdoby. Posmaruj żółtkiem. Piecz 45-50 min w 180 st. C. Wyjmij, odstaw na 15 minut, pokrój w plastry

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje