Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

To prawdziwie letni smak: dżem rabarbarowy. Lekko kwaśny, pachnący wspaniale dzięki dodatkowi pomarańczy. Idealny do tostów... zimą, gdy zatęsknimy za latem.

Dżem z rabarbaru
Dżem z rabarbaru123RF/PICSEL

Wydaje się, że rabarbar wciąż czeka na swoje odkrycie. Niektórzy myślą, że można z niego zrobić jedynie kompot, w którym pływaja nieapetyczne "fusy", czyli fragmenty łodyg. Nic bardziej mylnego. Spróbujmy raz przygotować na zimę parę słoiczków rabarbarowego dżemu. A wtedy grono zwolenników rabarbaru na pewno się powiększy.

Do przygotowania dżemu potrzebujemy: 2 kg rabarbaru, pół kg cukru, skórka starta z 4 pomarańczy, sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Umyty i osuszony rabarbar kroimy na ok. centymetrowe kawałki. Nie obieramy go przed krojeniem. Rabarbar władamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy cukier, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę pomarańczową.

Dżem smażymy na średnim ogniu, mieszając co chwilę, aż masa zgęstnieje. Przed zestawieniem z ognia dobrze jest zrobić próbę na zimnym spodeczku - aby sprawdzić, czy kropka dżemu nie rozlewa się.

Gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej, dobrze jest go jeszcze zapasteryzować, gotując w garnku z wodą ok. 15 minut. Słoiczki przed pasteryzowaniem okręcamy papierowymi ręcznikami lub ściereczkami, by nie popękały. Pozostawiamy je do wystygnięcia do góry dnem. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas