Zapiekane mini tarty

Z szynką parmeńską, figami i serem. Pycha!

Składniki - kruche ciasto

  • mąka pszenna – 250 g
  • masło – 125 g
  • żółtko – 1 szt
  • sól – 1 łyżeczka
  • woda – 50 ml

Składniki - dodatki

  • ser, np. RUBIN Skarby Serowara - ok. 300 g
  • czerwona cebula - 4 szt
  • świeże figi - 4 szt
  • świeże oregano
  • szynka parmeńska ( plastry ) - 100 g
  • miód wielokwiatowy - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier brązowy

Sposób przygotowania

KRUCHE CIASTO:

Reklama

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ciasto kruche rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, układamy na blasze, podpiekamy ok. 10 minut. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażamy czerwoną cebulę, dodajemy brązowy cukier oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy, przesmażamy. Po tym czasie na każde ciasto ścieramy porcję sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, stawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie układamy szynkę parmeńską, skrapiamy resztą sosu i zajadamy.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje