Zapiekanka curry
Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj tego!

Składniki
- 6 pałek z kurczaka
- 1 łagodna cebula (np. cukrowa) lub 2 dymki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1 papryczka chili
- 1 duża łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku lub 1/2 łyżki pasty curry
- po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonego kminu rzymskiego
- 2 listki kafiru lub laurowe
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry lub kozieradki
- szczypta pieprzu
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj przyprawę curry, kurkumę, kolendrę, pieprz, połącz je z sokiem z limonki i imbirem. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, utrzyj na gładką pastę. Pałki umyj, dokładnie osusz. Mięso posmaruj przygotowaną pastą. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa. Chili potnij w krążki. Mięso zalej jogurtem, posyp chili i odstaw do lodówki na całą noc.
2. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Naczynie do zapiekania posmaruj cienko olejem kokosowym. Przełóż mięso razem z zalewą. Dołóż rozdrobnione listki kafiru. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 70 minut. Pamiętaj, aby mięso obracać w trakcie pieczenia.