Zapiekanka ziemniaczana - obiadowy hit

Do obiadu, w miejsce tradycyjnych ziemniaków z wody możemy podać ziemniaczaną zapiekankę. Potrzebujemy trochę więcej czasu, by ją przygotować, za to efekt zachwyci domowników. Ale już zapiekanka z dodatkiem kiełbasy będzie kompletnym daniem obiadowym.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej potrzebujemy: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbaski śląskie, 2 cebule, 15 dag tartego żółtego sera, 4 plastry sera żółtego, 300 g śmietany 18 proc., jajko, łyżka masła oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, gałka muszkatołowa, bazylia, ew. siekany szczypiorek.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym kroimy je w plastry. Kiełbaski śląskie kroimy w kostkę, w kostkę siekamy również cebule. Podsmażamy cebulę, dorzucamy kiełbasę i smażymy z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, tartym serem oraz bazylią, rozmarynem, gałka muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne: smarujemy je masłem. Teraz układamy warstwy zapiekanki. Najpierw wykładamy warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, 2 plastry sera i znów: ziemniaki, kiełbasę, ser i ziemniaki. Ostatnia jest warstwa ziemniaków. Na koniec wszystko zalewamy śmietaną z jajkiem.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w 170 stopniach C ok. 25 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w 200 stopniach C, około 15 minut, aż zapiekanka się zrumieni. Przed podaniem możemy posypać siekanym szczypiorkiem. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas