Zdrowy chlebek bananowy

Przygotujesz go w 20 minut!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 8 dag mąki owsianej albo mąki pszennej
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 5 dag oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • po 1/2 szkl. posiekanych daktyli i orzechów
  • 1/3 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • olej do foremki

Sposób przygotowania

1. Keksówkę posmaruj olejem i wy- łóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 175 st. Mąkę wymieszaj z sodą. Dla podkreślenia smaku możesz dodać do niej po szczypcie mielonego cynamonu i imbiru. 

2. Banany (powinny być bardzo dojrzałe, nawet lekko brązowe) zmiksuj z syropem klonowym i rozpuszczonym olejem kokosowym. 

3. Do mokrych składników dosypuj po łyżce mąki z dodatkami. Zmiksuj, by składniki dobrze się po- łączyły. Na koniec wmieszaj daktyle,orzechy i skórkę pomarańczową (możesz ją zastąpić kandyzowanym imbirem). Ciasto przełóż do foremki. Dla ozdoby możesz na wierzchu położyć 2 połówki banana przekrojonego wzdłuż. 

4. Foremkę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut (chlebek na początku będzie rósł bardzo powoli, dopiero w drugiej połowie pieczenia ładnie wyrośnie). Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Ciasto podawaj np. posmarowane masłem orzechowym. Zawinięte w ściereczkę, trzymaj w chłodnym miejscu. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje