Żelazne prażoki z duszoną karkówką
Jesienne danie, którym zaskoczysz gości.

Składniki
- karkówka np. firmy Gzella - 700g
- mąka pszenna - 2 – 3 łyżki
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- cebula - 1 średnia sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- woda - 2 ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut.
2. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Żelazne prażoki
Składniki
- ziemniaki - 2kg
- masło - 2 łyżki
- sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku.
2. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować. Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi i sosem.