Zielona fantazja

Danie bogate w roślinne białko

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 50 dag bobu
  • 40 dag zielonego groszku
  • 30 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1/4 opakowania sera typu feta (najlepiej light)
  • 10-12 pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki bułki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 3/4 l wody. Listki laurowe, kminek i ziele zawiń w kawałek gazy. Ściśle zwiąż, włóż do wrzątku. Wrzuć opłukany bób i groszek, wsyp cukier i szczyptę soli, ugotuj warzywa na półtwardo. Odcedź, zostaw 1/2 szkl. wywaru. Gdy bób przestygnie, obierz go z łupinek. Pomidorki przekrój. Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na suchej patelni. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pomidorkami. 

2. Odlany wywar zagotuj z pokruszoną fetą i lubczykiem. Włóż bób i groszek. Krótko podgrzej, przełóż do miski, wymieszaj z boczkiem i pomidorkami. Kromki bułki podsmaż na maśle. Podawaj z warzywami z boczkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje