Zielona fantazja
Danie bogate w roślinne białko

Składniki
- 50 dag bobu
- 40 dag zielonego groszku
- 30 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 1/4 opakowania sera typu feta (najlepiej light)
- 10-12 pomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 4 kromki bułki
- 1 łyżka masła
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 3/4 l wody. Listki laurowe, kminek i ziele zawiń w kawałek gazy. Ściśle zwiąż, włóż do wrzątku. Wrzuć opłukany bób i groszek, wsyp cukier i szczyptę soli, ugotuj warzywa na półtwardo. Odcedź, zostaw 1/2 szkl. wywaru. Gdy bób przestygnie, obierz go z łupinek. Pomidorki przekrój. Boczek pokrój na kawałki i podsmaż na suchej patelni. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pomidorkami. 2. Odlany wywar zagotuj z pokruszoną fetą i lubczykiem. Włóż bób i groszek. Krótko podgrzej, przełóż do miski, wymieszaj z boczkiem i pomidorkami. Kromki bułki podsmaż na maśle. Podawaj z warzywami z boczkiem.