Zupa dyniowa posypana chili
Świetnie rozgrzewa w chłodne dni

Składniki
- 1 cebula
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki
- 1/4 pora,
- 2 łyżki oleju,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1/2 szkl. białego wina,
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
- 10 dag pestek dyni,
- sól, pieprz,
- suszone płatki chili,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je na dużym płomieniu przez 2 minuty. Dodaj dynię (bez wcześniejszego rozmrażania). Zalej winem i gotuj dalej 3 minuty. Potem dolej bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut.
2. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem. Wymieszaj ze śmietaną. Ew. ponownie przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do miseczek. Posyp płatkami chili i pestkami dyni. Udekoruj natką.