Zupa kurkowa z grzankami
Wykwintny smak, którym możesz cieszyć się na co dzień

Składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g mrożonej włoszczyzny (paski)
- 1 op. (250 g) mrożonych kurek
- 100 ml kwaśnej śmietany
- masło
- 3 tosty pszenne
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek natki
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, poszatkuj. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki masła. Przesmaż cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożone warzywa. Chwilę smaż razem. Wrzuć kurki (nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
2. Wlej 6 szklanek wody. Dodaj 1-2 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut.
3. Pod koniec gotowania zupę połącz z gęstą kwaśną śmietaną, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.
4. Tosty opiecz w tosterze lub na suchej patelni, pokrój w kostkę. Zupę posyp posiekaną natką. Podawaj z tostami.