Zupa na upał?

Ogórek i melon - w większości składają się z wody, a więc są niskokaloryczne - to główne składniki orzeźwiającej zupy idealnej na upały. "Szybko zdobył uznanie moich gości" - tak o chłodniku mówi PAP Life autor przepisu Darek Kuźniak.

"W 2001 roku wprowadziłem ten chłodnik do jednej z restauracyjnych kart. Szybko zdobył uznanie moich gości - teraz czas na twoich!" - przekonuje w swojej książce "Zachcianki. Znane smaki w nowej odsłonie" Darek Kuźniak.

Reklama

Składniki potrzebne do przygotowania orzeźwiającej zupy według przepisu Kuźniaka to: 1/4 melona, 2 ogórki, garść listków mięty, 400 ml jogurtu naturalnego (lub maślanki lub kefiru), 2 liście sałaty oraz garść prażonych migdałów.

Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania ogórka i melona oraz wydrylowania z nich pestek. Składniki kroimy na niewielkie kawałki, blendujemy z jogurtem. Chłodnik przelewamy na talerz, podajemy z siekaną miętą i sałatą. "Całość udekoruj kawałkami melona i prażonymi migdałami" - radzi.

Warto przypomnieć, że ogórek w około 97 proc., a melon w ok. 90 proc. składają się z wody. Są więc niskokaloryczne, dlatego wskazane dla osób dbających o linię. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje