Zupa z dyni z prażonymi pestkami
Idealna na jesień!

Składniki
- 1 kg dyni
- 100 g masła
- 2 pomarańcze
- 3–4 szklanki bulionu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki świeżego imbiru + szczypta mielonego
- mielony czarny pieprz
- sól,
- cukier
ok. 30 minut
Sposób przygotowania
Dynię umyj, przekrój na ćwiartki i usuń pestki wraz z włóknami. Obierz i pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj i podsmaż na maśle. Dodaj dynię, szczyptę soli i startą skórkę z pomarańczy. Owoce przekrój na pół, wyciśnij z nich sok, dodaj wszystko do dyni. Całość dopraw imbirem w proszku i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksuj na gładki krem, doprawiając ją solą i cukrem. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i mleczkiem kokosowym.