Składniki na 6 porcji: - 6 średniej wielkości pomidorów, - 6-7 łyżek oliwy z oliwek, - sól morska, - 2 łyżeczki solonych kaparów, - 1 główka młodego czosnku, - gałązka rozmarynu, - łodyżka tymianku, - 100 g chlebka Ciabatta, - 2 czerwone cebule, - 4 łyżki octu winnego (czerwonego), - 2-3 listki laurowe, - pieprz, - cytryna, - 3 zgniecione ząbki czosnku, - 1 awokado, - 2 zielone cebulki, - po dwie łodyżki majeranku i mięty, - 10-12 kaparów (ze słoika), - 360 g młodego sera koziego Przygotowanie: Pomidory umyć, przepołowić. Układać na blasze powierzchnią cięcia do góry, skropić 1-2 łyżkami oliwy. Posypać łyżeczką soli morskiej i solonymi kaparami. W rozgrzanym piekarniku (200 st. C) zapiekać ok godziny. Młodą główkę czosnku obrać i pokroić w plasterki. Chlebek pokroić na cienkie kromki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kromeczki. Skropić 2-3 łyżkami oliwy. Listki rozmarynu, tymianku i czosnek rozdzielić na kromki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. 100 ml wody, ocet, listki laurowe i pokrojoną cebulę zagotować. Gotować jeszcze przez 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz wmieszać 2 łyżki oliwy. Odstawić do ostygnięcia. Pomidory wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przygotowana blachę z kromeczkami wstawić do rozgrzanego piekarnika i opiekać w 200 st. aż się zrumienią (ok 15 minut). Cytrynę dobrze wymyć, cienko obrać ze skórki, wycisnąć. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę i pokroić. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Miętę, majeranek, grzanki, pokrojoną skórkę z cytryny, kapary i cebulę z marynatą dodać do awokada. Wszystko dobrze wymieszać, rozdzielać na talerze. Ser kozi podzielić na 6 części i nakładać kawałki na sałatkę. Ser posypać solą i polać 1-2 łyżkami oliwy. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal